De nieuwe Volvo XC90: Pax kast of Zweedse schone?

27 januari 2016 Lison van Tol-van Langen

​Yeah, dankzij Volvo Niham is het vandaag de dag dat ik de nieuwe Volvo XC90 T8 uittesten mag.

Yeah, dankzij Volvo Niham is het vandaag de dag dat ik de nieuwe Volvo XC90 T8 uittesten mag. De verschijning doet mij lichtelijk denken aan een SUV XXL, maar dan toch nog sportief. Een SUV én sportief? Dat is best knap, die zijn er niet zoveel.

Rijbeleving

Daar ga ik dan, een rondje rijden richting het Park van Luna. Met de monsterlijke 400 pk, merk je niet dat je al snel op de toegestane snelheid zit. Misschien is dat nu net het gevaarlijke aan deze geluidloze auto met automaat, je merkt niet dat je te hard rijdt. Ik verlaat de officiële autoweg en ga off road, met de vele regen van de afgelopen dagen is het gras goed drassig. Met een normale auto zou ik
dit terrein niet snel opzoeken, ik zie mezelf al staan om de auto duwend uit die prut-ellende te halen. Gelukkig heeft deze 4×4 daar weinig problemen mee en met 1 tel trekt ie zijn zware gewicht uit de blubber.
Zelfs een bochtje maken met deze zware jongen gaat goed af. 

XC90 1

Achteruit, vooruit, paaltjes: met het gepiep en getuut bij elke langslopende wandelaar kan zelfs een slechtziende, of mijn opa van 98 met deze auto rijden. De een vindt deze kermisgeluidjes prettig rijden, wat mij betreft mag dat wel wat minder. Hiermee blijft veiligheid wel groot goed voor Volvo. Over geluidjes gesproken: de ingebouwde audio boxen zijn daarentegen top!

Look & feel

Deze officiële 7-zitter, geeft totaal niet het gevoel alsof je in een gezinsbusje zit, in tegendeel zelfs. Het dashboard is van een strak design voorzien, waarbij in het midden een ‘ipad’ zit voor al je navigatie-, radio- en klimaat wensen. (Rij hiermee overigens niet te vaak langs de drive-in van Mc Donalds, het touchscreen is erg kwetsbaar voor vieze vingers). Al met al straalt het dashboard luxe en stijl uit.


XC90 2

Het panoramadak is een mooie feature in deze auto, omdat het dak van voor tot achter reikt kan zelfs de 6e en 7e persoon van het cabrio gevoel genieten. Een fantastische auto om mee op vakantie te gaan, zowelzomer- als wintersportvakantie is geen probleem mede door de extreme ruimte.

Pax kast of Zweedse schone?

Gezien Volvo niet meer in Zweedse handen is, gaat de term niet meer helemaal op. Toch is de Zweedse degelijkheid wel in deze auto terug te vinden, door de gebruikte materialen en de extra veiligheidsvoorzieningen. Met een uitstoot van 49 g/km weet deze plug-in hybride een bijtellingspercentage van 15% te scoren en dat in combinatie met de vele pk’s maakt deze auto een ware Zweedse schone die in mijn ogen iedereen wel zou willen rijden!


Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief. 6 geïnteresseerden gingen u voor!

Aanmelden nieuwsbrief