Wel of geen Hybride auto leasen?

15 september 2015 Peter Visser

Afgelopen week hoorde ik uit de autoleasemarkt een bijzonder bericht.

Op advies van een prominente autoleasemaatschappij heeft een bedrijf besloten dat er geen hybride auto’s meer geleased mogen worden. Als reden werd genoemd dat deze auto’s in brandstofkosten veel te duur zijn. De kosten zouden voor de werkgever veel te hoog zijn, voornamelijk door het relatieve hoge aandeel van het benzine gebruik.

Ik moet bekennen dat ik met een grote frons op mijn voorhoofd kennis neem van zo’n bericht. Je kunt niet zomaar concluderen dat hybride auto’s te duur zijn. Het lijkt er voor mij op dat dit besluit voornamelijk is ingegeven door met sentiment in de markt waar hybride auto’s flink onder vuur liggen.


Wanneer ben je nu te duur uit met een hybride auto (voornamelijk als werkgever)?

Als je het als werkgever goed aanpakt dan heb je voor je werknemers, die als secundaire arbeidsvoorwaarde gebruik mogen maken van een auto, toch een soort van autoreglement opgesteld. Eén van de punten die je hierin vastlegt is de klasse auto die werknemers mogen uitkiezen en de maximale maandelijkse kosten. Ik heb het dan over de consumentenprijs en de maandelijkse exploitatiekosten.


Als een werknemer vanuit deze regeling normaal gesproken geen hybride auto kan uitkiezen om reden dat deze auto niet aan de voorwaarden voldoet (te hoge aanschafprijs bijvoorbeeld) en je laat deze medewerker toch een hybride auto uitkiezen, dan komt het financieel natuurlijk niet goed. Niet goed in die zin dat je als werkgever dan duurder uit bent. Een mooi voordeel voor je werknemer en hier scoor je als werkgever wel punten mee. Misschien kun je je medewerker een eigen bijdrage laten betalen om het voordeel te delen zodat je als werkgever ook beter af bent.


Wanneer heb je als werkgever ook een (financieel) voordeel of speel je break-even?

Stel je medewerker mag een auto uitkiezen tot bijvoorbeeld € 45.000,-. In deze prijscategorie is ook een mooi aanbod van hybride auto’s. Als je in deze situatie een hybride auto vergelijkt met, voor wat betreft aanschafprijs, een vergelijkbare auto die gebruik maakt van fossiele brandstof dan kun je gezien de maandelijkse kosten prima break-even uitkomen of zelfs een voordeel hebben als je kiest voor de hybride auto.


Objectief vergelijk met een handige online tool

Worstel je met de vraag of de keuze voor een hybride auto financieel interessant is? En heb je behoefte aan een objectief vergelijk? Vanuit LeaseVisie hebben wij een handige online Hybride vergelijker ontwikkelt waarmee je voor werkgever en werknemer eenvoudig een kostenvergelijk kunt maken tussen een hybride auto en een willekeurige auto op fossiele brandstof. Vergelijk hier direct.


Naar mijn mening kan de keuze voor een hybride auto voor zowel werkgever als ook werknemer wel degelijk financieel de meest interessante optie zijn. En dan de laatste maanden van dit jaar ook nog eens gebruik maken van de fiscale stimulering. Niet alleen maar emotie of sentiment, maar vergelijken of feiten.


Vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Reageer dan onder deze post of stuur mij een mail via [email protected]. Ik denk graag met jullie mee.


Peter Visser


Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief. 6 geïnteresseerden gingen u voor!

Aanmelden nieuwsbrief