Wintersportgebieden dichtbij Nederland met de auto

17 december 2014 Lison van Tol-van Langen

Het wintersportseizoen is deze maand in de meeste skigebieden van start gegaan. Met de kerstvakantie en de feestdagen in het vooruitzicht vertrekken veel Nederlanders dit jaar nog naar de wintersportgebieden.

Het wintersportseizoen is deze maand in de meeste skigebieden van start gegaan. Met de kerstvakantie en de feestdagen in het vooruitzicht vertrekken veel Nederlanders dit jaar nog naar de wintersportgebieden. En, wintersporten kan al dichterbij dan je misschien denkt. In het Duitse Sauerland is een wintersportvakantie bijvoorbeeld al mogelijk. Het Sauerland is een stuk minder ver rijden dan de Alpen en het gebied is uitermate geschikt om er voor een (lang) weekend heen te gaan.

Wij hebben een aantal dichtbij liggende wintersportgebieden voor je op een rijtje gezet (bron: ANWB).

Sauerland

Het hoge heuvelland van het Sauerland ligt op ongeveer 3,5 uur rijden vanaf Utrecht. Heeft u geen tijd om een week van huis weg te zijn? Dan is Sauerland een prima bestemming. Informeer altijd kort voor vertrek naar de actuele sneeuwtoestand.

Winterberg

Met een hoogte van 560 – 809 meter heeft Winterberg de beste wintersportvoorzieningen en is het de bekendste wintersportplaats van het Sauerland. Met een afstand van ongeveer 300 kilometer vanaf Utrecht bereik je al deze populaire plaats in het Hochsauerland. Bekijk hier de actuele sneeuwhoogte en het weer in Winterberg.

Willingen

Willingen is op Winterberg na het grootste wintersportgebied van het Sauerland. Het is kleiner dan Winterberg en minder druk. Willingen ligt wel iets hoger: 570 – 840 meter. Ook Willingen ligt op ongeveer 3,5 uur rijden en is daarom een prima bestemming voor een (lang) weekend weg. Wel geeft de ANWB aan dat deze plaats niet vergeleken kan worden met populaire wintersportplaatsen in de Alpen. De actuele sneeuwhoogte en het weer in Willingen vind je hier.

Harz

Naast Sauerland is Harz ook een wintersportgebied in Duitsland. Harz ligt in het middel van Duitsland onder Hannover met een afstand van 480 kilometer vanaf Utrecht. In het Harz gebied zijn er drie wintersportplaatsen, te weten:

  • Hahnenklee (500-727 meter)
  • Braunlage (560-971 meter)
  • St. Andreasberg (630-853 meter)

Meer weten over wintersporten in het Harz gebied kijk dan hier.

Eifel

Het Duitse gebied Eifel is volgens ANWB geschikt voor dag vermaak gezien de beperkte mogelijkheden. Als er regen valt bij temperaturen van 0 tot 4 °C in het Rijndal kan de skiër op sneeuw rekenen.  Alle liften staan hier op zichzelf en bij de plaats Prüm zijn de beste wintersport mogelijkheden in het Eifel gebied.

Ardennen

In de Ardennen zijn de wintersportfaciliteiten ook minder uitgebreid dan in het Sauerland of in Harz. Hier is een beperkte vorm van wintersport mogelijk tijdens de wintermaanden. Voor de beginner, iets gevorderde skiër en de langlaufer is de Ardennen geschikt. De afdalingen hier staan op zichzelf en de liften zijn niet verbonden met andere skigebieden zoals in het Sauerland.

Vogezen

Iets verder rijden dan de bovenstaande gebieden maar toch nog dichterbij dan de Alpen zijn onderstaande negen skigebieden in de Vogezen.


Met skigebieden als La Bresse, Gérardmer, Ventron, Bussang, Xonrupt-Longemer, Le Valtin, Saint-Maurice-sur-Moselle, Girmont Val d’Ajol en Cornimont is de Vogezen een prima wintersport bestemming dichtbij Nederland (circa 600 km vanaf Utrecht). La Bresse is hiermee het grootste skigebied met ruim 30 skipistes, gevolgd door Gérardmer met 20 pistes. De hoogte in de Vogezen varieert van 600 tot 1300 meter. Daarnaast zijn de genoemde skigebieden uitermate geschikt voor kinderen. Meer weten over een wintersport in de Vogezen? Kijk dan hier.


Voorbereid op weg

Voor je op wintersportvakantie gaat is het verstandig om het plaatsen van winterbanden onder je (lease)auto te overwegen. Volgens de ANWB dient de auto in Duitsland voorzien te zijn van banden die geschikt zijn voor de winterse weersomstandigheden. Lees ook de 14 tips over het autorijden in de winter in onze eerdere blog.

LeaseVisie wenst je alvast prettige feestdagen en een mooie autoreis naar de wintersportbestemming!


Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief. 6 geïnteresseerden gingen u voor!

Aanmelden nieuwsbrief