Alles over de WLTP en de gevolgen

Neem contact op

De invoering van de WLTP en de gevolgen voor het wagenpark

WLTP staat voor Worldwide harmonised Light vehicle Test Procedure. Het is een nieuwe test om het brandstofverbruik en emissies van auto's veel nauwkeuriger vast te stellen. Momenteel wordt deze methodiek wereldwijd ingevoerd.

Deze testprocedure wordt vanaf 1 september 2018 verplicht voor alle nieuwe voertuigen en gaat de huidige NEDC test vervangen. De uitkomst van de WLTP is realistischer dan die van de NEDC omdat deze rekening houdt met gewicht, lucht- en rolweerstand van het voertuig. Het resultaat is een nauwkeurigere meting van de uitstoot van CO², het brandstofverbruik en andere verontreinigende stoffen. De verwachting is dat de resultaten van de nieuwe WLTP-test op de meeste modellen een hogere CO²-waarde per km aangeeft dan in vergelijk met de NEDC-test. Lees hier meer over de WLTP.

Wat is de invloed op de prijzen van nieuwe auto's?

In Nederland werken wij met een systeem waarbij de CO²-uitstoot de BPM per voertuig bepaalt. Een hogere CO²-uitstoot zou dan automatisch leiden tot een verhoging van de prijzen van nieuwe auto’s. Nu heeft de overheid aangegeven dat de overgang naar de WLTP niet kostenverhogend mag werken. Brancheorganisaties zoals RAI en de BOVAG zijn hierover in overleg met het ministerie van Financiën.

Per 1 januari 2019 zal er uitsluitend met de WLTP waarden worden gewerkt en zal er ook sprake zijn van CO² op de opties van uw voertuig. Per uitvoeringsniveau en optie kan hierdoor de BPM verschillen.

Wat betekent dit voor mijn wagenpark?

Voor uw huidige wagenpark verandert er niets. Deze heeft immers een CO²-uitstoot conform de huidige NEDC.

Voor bedrijven met een autoregeling gebaseerd op maximale CO²-grenzen verandert er wel degelijk iets bij het uitkiezen van een nieuwe auto. De auto gerelateerde CO²-footprint volgens WLTP is in werkelijkheid hoger dan in vergelijking met de NEDC CO²-footprint. 

Voor deze bedrijven bestaan 2 opties:

  1. Handhaving autokeuze; verhoging huidige maximale CO²-grenzen.
  2. Verlaging autokeuze; huidige maximale CO²-grenzen blijven ongewijzigd.

Leasevisie denkt graag met u mee!

Om de BPM verhoging te voorkomen adviseren wij u een auto te bestellen waarvan de BPM al is vastgesteld. Dit zijn auto’s die reeds op voorraad staan. Voor onze klanten hebben wij inzichtelijk welke leaseauto’s dit jaar uit contract lopen en mogelijk worden vervangen. Graag adviseren wij u hierin persoonlijk.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, neemt dan contact op met uw Accountmanager of Leaseadviseur of stel uw vraag direct hier.

Team Leasevisie

Tijdspad invoering WLTP

  • Overgangsperiode vanaf sept 2017 - dec 2018
  • Vanaf sept 2018 typegoedkeuring via de WLTP-test ipv de NEDC
  • Autobelastingen tot 1-1-2019 gebaseerd op NEDC-waardes
  • Vanaf 1-1-2019 zijn de WLTP-waardes de grondslag voor de BPM-berekening
  • In 2020 omzetten van CO²-doelstellingen naar WLTP-CO²-doelstellingen van vergelijkbare zwaarte

Voorraad auto's direct rijden

Wilt u persoonlijk advies?
Bel dan direct en vrijblijvend 088 - 28 28 400

Neem contact op